A r c h i t e c t u r e   |   T a n g o   |   P h o t o g r a p h y   |   A b o u t   |   C o n t a c t



Bell Residence - Springfield, Oregon - 2006-8




















Here is the house, nearly finished, in the dusk light. Landscaping is in process. My clients tell me that many people stop and comment about how much they like the house, and how it sounds out as special in a neighborhood of dreary suburban boxes.
The Living Room. The Fir beams were salvaged from a bank demolition, and the Fir ceiling and window trim wood was made from windfallen trees on the site.
A closer view of the Entry, with the Breakfast Nook and Master Bedroom Balcony to the left. The house has stained plywood siding, with cedar battens and cedar window trim.
Looking from the front yard, through the Dining Room, to the back deck. An important principal at work in the design of this house, was getting good light - from at least two sides - to all the major rooms.

It was also important that the house open up to the outdoors, and not create the hermetically sealed environment of so much architecture today. We need to reconnect with Nature, and our homes and buildings can and should be an opportunity to do so.

The Kitchen was carefully placed on the site to maximize views around and over the neighboring houses and trees, to the distant views of the hills and sky.
Ground Floor Plan. North is up.

The red lines show the primary movement paths, which allow circulation along edges, leaving each room undisturbed by through circulation. This helps create a much calmer feeling in the house.

The yellow circle shows the south-facing garden space which the house shapes. Making a sunny place for the family to gather outside was an important idea in the placement and shape of the house.

Upper Floor Plan.

The Master Bedroom was placed in the quietest position of the site, with nice views, and was seperated from the children's realm.

Double doors open the Master Bedroom out to the balcony.
Looking from the Living Room, through the Entry/Stair and Dining Room, to the Kitchen beyond. The primary circulation on the ground floor moves along the southern edge of the major spaces.
The Bell family sitting around their Breakfast Nook. Walt Bell did an amazing job building his own house.
The kids bathroom on the upper floor.
Ridge's Bedroom
Hunter's Bedroom
Savannah's Bedroom
Looking down the hallway of the kids wing, a tapestry of light and dark.
The back, downhill side of the house.
Looking from the Front Porch, to the small pation off the Dining Room, with the Breakfast Nook and Balcony at left.
The West elevation drawing.
Cross section through the Master Bedroom (above) and Kitchen/Breakfast Nook (below). Note that the upper floor inhabits the roof, providing a sheltering feel.
Card model of the house. Here I was testing a form that would shape a positive outdoor room, a south facing sunny space that the house could open out to. The house largely matches this model.

© 2006, Demetrius González. All rights reserved.